18 legendárních knihkupectví, která by měl ve svém životě navštívit každý knihomol
Publikováno: 20.2.2019

Vybrali jsme 18 legendárních knihkupectví, která byl měl navštívit každý knihomol

Jste-li knihomol každým coulem, pak část vašeho kufru na dovolenou určitě okupuje hromádka knih, které se dočkaly privilegia vycestovat s vámi. To, jak složité bývá tyto tituly vybrat, nemusíme vůbec rozebírat. Paradoxem zůstává, že přesvědčení „mám s sebou to nejlepší, co knihkupec dal“, u mě záhadně mizí hned na letišti. Štendry v duty free shopech slibují zahraniční bestsellery, které jsou „breathtaking“, „charming“ a „fascinating“, a protože zavazadlo s mými věcmi se vždycky může ztratit, beru pro jistotu nějakou paperbackovou novinku a utíkám k odletům. Nádech, výdech, čtivo máme, letí se za dobrodružstvím…těch pár kil v papírech ale ještě neznamená, že v destinaci nenavštívím knihkupectví!

Pro ty, kdo se spíše než na přelidněné turistické atrakce chtějí „uklidit“ někam do míst, kde budou mít od všech těch selfie tyček, nekonečných front a davu turistů pokoj, je knihkupectví naprosto ideální místo. Je tam chládek, ticho, navíc to tam vypadá a voní úplně jinak, než obchody u nás. V některých dokonce posedávali bohémští buřiči, v jiných se pořádně vyřádili designéři, popřípadě v nich lovili múzu světoznámí spisovatelé. Tak jako třeba v knihkupectví Shakespeare and Company v Paříži nebo Lello&Irmao v Portu, které inspirovalo J.K. Rowlingovou při psaní všemi milovaného Harryho Pottera.

Ta ale nejsou jediná. Vybrali jsme jich dohromady 18 a jsme zvědaví, která z nich vám nejvíce padnou do oka. Bon voyage!

 

Shakespeare and Company, Paříž

Krásné nezávislé knihkupectví na adrese Rue de la Bûcherie v Paříži, Shakespeare & Co, založil americký George Whitman z původního klášteru ze 17. století. Knihkupectví leží na břehu řeky Seiny a je navždy spjato se jmény jako Allen Ginsberg, Anain Nin a William Burroughs. Prostě romantika!

Livraria Lello & Irmao, Porto

Bratři Lellové, José a Antonio, byli natolik velcí knihomolové, že v roce 1881 založili vlastní nakladatelství a knihkupectví. Právě v něm chytala svou múzu J. K. Rowlingová při psaní Harryho Pottera a říká se, že některé z jeho filmových kulis byly inspirovány touto neobvyklou architekturou.

Ler Devagar, Lisabon

Kavárna, umělecká galerie, místo pro koncerty a knihkupectví. To vše se nachází v knihkupectví Ler Devagar, kam se můžete vydat pro nějakou knižní novinku nebo jen tak na pokec s přáteli.

The Strand, New  York

Vzácné kousky a žhavé novinky nabízí fanaticky známé knihkupectví Strand, kam se vydávají obyvatelé New Yorku i knížku-chtiví turisté.

Scorpio Books, Christchurch

Pokud se město Christchurch na západní pobřeží Nového Zélandu může něčím pochlubit, pak je to udržitelnost. Budovy postavené z alternativních materiálů, od lepenky až po přepravní kontejnery, se objevily poté, co v roce 2011 došlo k obrovskému zemětřesení. Jedním z ukázkových příkladů je i knihkupectví Scorpio Books, které je zároveň místem s nejširší nabídkou sci-fi knih a komiksů.

Libreria Acqua Alta, Benátky

Benátskou gondolou až ke knihám, no není to pohádka? Jakákoliv fotka tohoto knihkupectví vám to určitě potvrdí. Ač to tak nevypadá, je toto knihkupectví staré teprve pár let a kromě stovek starých i nových knih na vás čekají i čtyři nádherné a přítulné italské kočky!

Brattle Book Shop, Boston

Bostonská literární scéna se může pochlubit několika nádhernými místy, ale místní vám řeknou, že absolutním vítězem je mezi nimi antikvariát Brattle Book Shop, nabízející čtivo na „čerstvém vzduchu“.

Atlantis Books, Santorini

Přímořské útesy, mořské azuro a roztomilý obchůdek. To jsou nejčastější motivy pohlednic z ostrova Santorini, kam se na podzim vydává řada umělců a spisovatelů na listopadový festival knih.

Libreria El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires

Hledáte-li jedno z největších a nejzajímavějších knihkupectví vůbec, pak ukončete pátrání, je to Libreria El Ateneo Grand Splendid v Buenos Aires. Jak si můžete povšimnout, jedná se o knihkupectví na místě, kde kdysi hrával orchestr. Pro tohle místo ale určitě neplatí, že v něm najdete tolik vysněný klid – denně ho navštíví přes 3000 návštěvníků. Stačí se podívat na ručně malované stropy a zlatý dekor a hned je vám jasné, proč…

Lutyens & Rubinstein Book Shop, London

Existuje lepší příležitost pro připomenutí velikána Williama Shakespeara než vybudování pořádného knihkupectví?  Lutyens & Rubinstein vzniklo přesně 400 let po jeho smrti a patří k populárním literárním koutkům v Londýně.

City Light Booksellers, San Francisco

Kombinaci knihkupectví a nakladatelské „neziskovky“ najdete v sanfranciském knihkupectví City Light, které mimo jiné vydalo i slavnou knihu Kvílení od Allena Ginsberga.

Carturesti Carusel, Bukurešť

Toto rumunské knihkupectví, postavené v polovině 19. století, má více než 10 000 metrů čtverečních knižního prostoru, bistro a nádhernou bílou sloupovou architekturu, kterou by ji mohla závidět nejedna umělecká galerie.

El Péndulo, México City

Pobočka mexického knihkupectví El Péndulo nabízí velmi sofistikovaný způsob, jak se vyhnout nepříjemným vedrům v Mexico City. Zákazníci mohou vybírat z knih nacházejících se v regálech na dvou podlažích, sedět v kavárně nebo poslouchat živou hudbu. V roce 2013 oslavil tento řetězec své dvacáté výročí tím, že uvolnil tisíce knih se štítkem „Jsem volná, přečti si mě a pošli dál“.

Corso Como, Milán

Sen všech nadšenců módy a designu skrytý za impozantní fasádou. To je knihkupectví Corso Como, založené v roce 1991 bývalým šéfredaktorem magazínu Vogue Carlem Sozzanim.

Polare, Maastricht

Původně dominikánský kostel ze 13. století, dnes jedno z nejoblíbenějších knihomolských destinací v Nizozemsku.

Zhongshuge Bookstore, Hangzou, Čína

Neexistuje člověk, kterému by se v tomto prostoru nezatočila hlava. Opojné vertigo v čínském knihkupectví Zhongshuge způsobuje systém chytře propojených optických iluzí, které mají v návštěvníkovi vyvolat dojem nekonečného prostoru s nekonečným množstvím knih. To je sen!

Word on the Water, Londýn

Knihy, jazz a přátelský pes! To vám řekne každý londýnský čtenář o knihkupectví Word on the Water.

Leaky´s Bookshop, Skotsko

Do dalšího knihkupectví nacházejícího se v kostele můžete zavítat při návštěvě Skotska. V knihkupectví Leakys´s na vlastní kůži poznáte, co to znamená, když se řekne ryzí útulno. Kamna na dřevo a dvě patra plná literatury…co víc si člověk může přát?

Za Knihy.cz

Milena Toman

Zahraniční zdroj

Další články z kategorie

Jez jako kanec není jen obyčejná knížka pro děti.

Jez jako kanec není jen obyčejná knížka pro děti.

Ludmila Bakonyi Selingerová je spisovatelka, maminka malé holčičky, pedagožka, divadelnice a také autorka projektu Pohádková Lída https://www.pohadkovalida.cz/, kde pomáhá začínajícím autorům s vydáním jejich knihy. Má za sebou už několik dětských knih, kdy její nejnovější knihu Jez jako kanec vydalo nakladatelství Jota. Kniha je unikátní v tom, že je nejenom plná krásných ilustrací, humoru, ale obsahuje říkanky i písničky s notovými zápisy, akordy a QR  kódy, takže přímo vybízí k aktivitě a můžete s ní pracovat.  ...

RECENZE: Smrt staré Maši potěší fanoušky Oscara Wildea

RECENZE: Smrt staré Maši potěší fanoušky Oscara Wildea

Smrt staré Maši je soubor šesti alegorických povídek, z nichž každá nese krátký podtitul např. groteska ze staré Prahy, zpráva od Visly nebo zkazka z Orientu. Na první pohled tento podtitul působí jen jako jakýsi doplněk, který autor bez větší důležitosti připsal na závěr, aniž by zamýšlel se do jednotlivých literárních formátů a žánrů vejít. Po přečtení celé knihy ale zjistíte, že všechny formáty a žánry byly beze zbytku obsáhnuty a naplněny, ať už se jednalo o zprávu, legendu, baladu nebo zkazku. Titulní povídka O smrti...

RECENZE: Vyměnit vodu květinám

RECENZE: Vyměnit vodu květinám

Pozvánka na místo, kde se moc normálních knížek neodehrává, Violetta je totiž správkyní malého hřbitova městečka na východě Francie. A stará se o vše kolem něj, o hroby a hrobky, návštěvníky známé a pravidelné štamgasty i náhodné a anonymně rozjímající, o hromadu koček, které si hřbitov pronajaly, o jejich kastrace (koček myslím, ne návštěvníků), o hrobníky a majitele jediného místního pohřebního ústavu, o květiny a zeleninovou zahradu, o své zápisky průběhu pohřbů. A taky o nájemníky, když skončil jejich čas a kosti musí...

RECENZE: Nebudete stíhat kontrolovat Instagram, dýchat ani žít…

RECENZE: Nebudete stíhat kontrolovat Instagram, dýchat ani žít…

Představte si, že marně hledáte novou práci, ale jedna nezajímavá nabídka střídá druhou. Vy sníte o práci knihovníka v bradavické knihovně, ale zatím to vypadá na zástupce manažera oddělení mražených potravin. A najednou BUM! Mezi nepřeberným množstvím nabídek Úřadu práce je „výzkumník významných historických událostí v příslušné době“. Smlouva na dobu určitou, plat mizerný, pracovní doba nekonečná a podmínky „mírně“ vražedné. Pak je tady ještě jeden detail, který personalistka zapomněla zmínit. Pokud vám pracovní náplň...

„Miluji songy se silným příběhem v pozadí,“ říká Kateřina Dubská

„Miluji songy se silným příběhem v pozadí,“ říká Kateřina Dubská

Po poeticky snovém vyprávění o kočovnících a humorných příbězích ze života na samotě u lesa to spisovatelka Kateřina Dubská pořádně osolila! Její novinka Hendrixova kytara je příběhem o vášních, snech i svobodě v nesvobodě. Příběhem, který ji pomohl překlenout další náročné životní období. A na tu správnou strunu určitě zabrnká všem rokerům i milovníkům vydatných příběhů... Co znamená hudba pro Kateřinu a jaký je její největší guilty peasure song?Vy jste tak trochu spisovatelský chameleon. Na kontě máte už pět naprosto...

RECENZE: Když se smutek zhmotní a nechce se hnout

RECENZE: Když se smutek zhmotní a nechce se hnout

Stačí jediná zmínka, že spisovatelka Alena Mornštajnová chystá další knihu a český literární rybníček je cobydup vzhůru nohama. Její první letošní román Listopád vyvolával emoce ještě dřív, než vůbec stačil dorazit do tiskárny. A víte co? Na předsudky tentokrát není místo, on si veškerou tu chválu a uznání a ovace více než zaslouží. Ukrývá v sobě hodně silný příběh, zhmotňuje smutek, vztek i naši vlastní nedávnou historii a nadto dokáže zažehnout obrovskou sílu k životu. Co by se stalo, kdyby …? Kdyby se události listopadu...

RECENZE: Svět, ve kterém vaše černé svědomí vyřeší miska jídla

RECENZE: Svět, ve kterém vaše černé svědomí vyřeší miska jídla

Existuje svět, ve kterém vaše černé svědomí vyřeší miska jídla. Kde se za temných nocí toulají po ulicích bytosti s cejchem vypáleným do jazyka a vlastní duši plní proviněními ostatních. Říká se jim pojídači hříchů. Pokud takový pojídač sní například zapečeného úhoře, duši zemřelého oprostí od hříchu sekýrování. Co na tom, že nebožka byla po celý život pěkná megera. Její hřích přejde na pojídače a ona může odpočívat v klidu a míru na věky věků. Dveře do takového světa otevírá Pojídačka hříchů, novinka od americké...

RECENZE: Cesta na hřbitov a zase zpátky

RECENZE: Cesta na hřbitov a zase zpátky

Zaklapnete knížku po poslední stránce a přemýšlíte, o čem doopravdy byla. U Hrobaře to rozhodnutí máte jednoduché: o přátelství. O přátelství muzikantů jedné kapely, přerostlých kluků, kteří toho spolu zažili za 20 roků opravdu hodně. Pár dávno vydaných alb, pár povedených koncertů, spousty vystoupení po městysech a dědinách okolo krajského města, vystoupení, která nestačí ani na zaplacení života, drahně alkoholu, drogy lehčí a drsnější, groupies okresního formátu, přefiknuté partnerky kolegů (i když zrovna o tomto...

RECENZE: Miluje, ale neví koho. Chce, ale neví co. Proto se rozhodl zastavit.

RECENZE: Miluje, ale neví koho. Chce, ale neví co. Proto se rozhodl zastavit.

Leo Gazzarra trpí nevýslovným pocitem zbytečnosti. Dny tráví nicneděláním po kavárnách, večery v přítomnosti rádoby přátel a alkoholu, noci si nepamatuje a ráno se probouzí v cizím bytě a v cizí posteli. V kapse mu cinká pár mincí, z práce dostal výpověď. Miluje, ale neví koho. Chce, ale neví co. Proto se rozhodl zastavit. Život, tu nudnou a bezbarvou a ohranou všehochuť, znuděně sledovat jen zpoza oken. Rozhodl se neúčastnit se ničeho. Nechat protékat život a všechno...

RECENZE: Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy?

RECENZE: Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy?

Českého čtenáře může jen a jen potěšit, když ústředním motivem knihy zahraničního spisovatele je naše maličká země i s důležitými historickými milníky. Spisovatelka Favel Parrett je původem z Austrálie, její kořeny však sahají až k nám. Jak sama říká, bytu jejích prarodičů v Melbourne rezonovala velká tapeta Pražského hradu i spousta českého křišťálu. Bylo to jako cestovat do Evropy, ač ji do té doby nikdy nenavštívila. Částečně autobiografickému románu A v srdci láska předcházely dvě kratší povídky vydané v místních...